|
|
|
|
Kulinaria mniam mniam |
Wysłany:
08 Cze 2009 ,Pon 12:16, |
|
|
k2 |
NÓWKA |
|
|
Dołączył: 02 Cze 2009 |
Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna |
|
|
|
|
|
|
Proszę wpisywać ciekawe receptury ,przepisy -nie samym chlebem człowiek żyje.
(generalnie to ja jestem łasuch) uwielbiam wszystko co słodkie .
A propos chlebka
Składniki
• 1 kg mąki tortowej
• 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
• 1 opakowanie słonecznika
• 1 opakowanie pestek z dyni
• 1/2 szklanki siemienia lnianego
• 1 opakowanie drożdży
• 1 litr letniej wody
• 2 łyżki cukru
• 1,5 łyżki soli
Etapy przygotowania
1. Mąkęm płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie wymieszać w misce.
2. W drugiej misce pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól. Odłożyć na 10 minut.
3. Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
4. Natłuścić olejem formę (przepis na 2 formy - keksówki), wlać masę (do połowy formy), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
Naprawdę łatwy sposób ,a co najważniejsze wychodzi i pysznie smakuje .
Tort czekoladowo-orzechowy************ mniam pychotka
Składniki:
• 4 rozdzielone jajka
• 1 1/4 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki brandy
• 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
• 2 łyżki mąki
Krem czekoladowo-koniakowy
• 2 szklanki czekolady mlecznej
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1/2 szklanki tłustej śmietany
• 1 łyżka brandy
• 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem Sposób przygotowania:
• 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski.
• Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała.
• Białka ubić w misce na sztywną pianę.
• Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką.
• 2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm.
• Piec 40 minut.
• Studzić w blasze.
• 3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
• Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
• Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.
• Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć.
• Pozostawić do stężenia.
Uwagi:
Piec w temperaturze 16O°C
Porcji 8 Przygotowanie 14 min
Pieczenie 40 min + 5 min na zrobienie kremu
Kalorie 766
Tłuszcz 14,5 g |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group